"Umi, ada labu Kt Dapur tuuu! Boleh tak buatkan pengat" - ayah request
"Baik bos!"
Ayah tu memang suke pengat-pengat Ni, budak- budak Ni jer Ikut mood diaorg kadang suke sampai licin kadang tu tak sentuh pun.
Biasa Nye Kalau buat masa cuti Lakulah Kalau weekday jarang laku, SBb tu Umi masak cukup-cukup je Kalau masa sekolah Ni. Agak Nye SBb Kat sekolah kan diaorg Ada Makan kan. Sehari 3 kali makan.
Kat sini umi nak share resepi pengat labu, terutama sekali untuk anak-anak umi... Basic dia senang je sayang-sayang ku.. nanti boleh lah buat untuk umi dan aYah yerk.
Bahan-bahanya
1/2 biji labu manis ( saiz kecil)
1/2 cawan biji sagu, basuh dan toskan
2 cawan santan / 1 kotak santan
1 cawan air
sehelai daun pandan
1/2 sudu kecil garam
1 ketul gula melaka
Cara-caranya
1. Siapkan bahan-bahan ini :
Basuh biji sagu, rebus sehingga kembang dan menjadi jernih.
Sementara itu;
Potong labu bentuk kiub, saiz nye macam kita makan selalu tu.
Cincang gula melaka.
Carikkan daun pandan dan simpul.
2. Rebus labu dengan air yang sedikit di periuk lain.
3. Bila Labu dah agak-agak empuk (bukan empuk terus tau , diulangi sekali lagi agak-agak empuk!!) masukkan gula melaka, daun pandan, santan dan garam. Kacau-kacau dengan senduk.
4. Kemudian masukkan biji sagu yang dah masak tadi. Kacau lagi hingga sebati. Labu empuk, hokey boleh lah makan.
Nota: Kalau tak habis simpan kat peti ais nanti kuah dia akan jadi likat sikit, boleh tambahkan sedikit air, panaskan dan kacau selalu.
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment