BAHAN NASI:
- 3 cawan nasi
- 2 ulas bawang putih | dicincang halus
- 50gm isi ayam | dihiris
- 30gm sotong | dihiris
- 30gm udang | dibuang kulit
- Garam secukup rasa
BAHAN KUAH:
- 1 ulas bawang putih | dicincang halus
- 2 sudu makan kicap
- 30gm lobak merah | dihiris
- 30gm bunga kobis | dihiris
- 30gm sayur kailan | dihiris
- 50ml air
- 1 biji telur
- 1 sudu makan tepung jagung | dibancuh dengan air
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Untuk nasi, tumis bawang putih hingga wangi. Kemudian masukkan kicap dan kacau.
2. Selepas itu, masukkan ayam, udang dan sotong.
3. Kacau seminit. Kemudian masukkan nasi dan gaul hingga rata.
4. Perasakan dengan garam secukup rasa. Angkat dan ketepikan.
5. Untuk kuah, tumis bawang putih hingga wangi. Kemudian, masukkan kicap dan kacau.
6. Masukkan air dan biar didih. Setelah itu, masukkan bunga kubis, lobak merah, dan kailan.
7. Masukkan telur dan kacau rata. Masukkan tepung jagung dan kacau hingga pekat.
8. Perasakan dengan garam secukupnya. Tuang kuah pada nasi tadi.
9. Hidangkan dan sedia dinikmati
No comments:
Post a Comment