Sunday, 22 July 2012

Mee Bandung Cik Nora


Asal pose jer teringat kat abah..........
Huhuuuuu rinduw masakkan abah.........
kteowg klaw pose memang x makan nasi.....
Abah akan memerah otaknyer memasakkan juadah untuk kami berbuka......
So...aku pun terikut2...cuma klaw ada en suami jer aku akan masak nasi kecuali permintaan dr en suami nk kan menu lain.........

Tadaa.....antara menunya:

Mee Bandung Abah tercinta.....



*Bahan-Bahannya:
 2 Bungkus    Mee Kuning - celur taw
                      Udang / daging ikut suke
2 Genggam    Kacang Tanah 
3 Sudu Besar Udang Kering 
6 Biji              Bawang Merah
4 Ulas             Bawang Putih
1 Inci              Halia 
2 Sudu            Lada Boh/ Sos Cili (klaw nk lebih pun boleh ikut nk pedas mana...)
                       boleh gak ditukarkan dengan sos cili kalau ada anak kecil cian plak diaorg xbleh mkn
                       pedas2kan 
2@3 Sudu      Sos Tomato ( utk rs masam2 skit)
4 Biji              Telur (lebih pun boleh ikut baper org nk makan)
1 Ikat              Sawi 
                       Daun Sop
                       Bawang Goreng 
                       Minyak Masak _ untu menumis
                       Garam Secukup rasa
 1 Sudu           Gula 

Cara-cara membuatnya:

*Rebus kulit n kepala Udang/ Daging - untuk dibuat stok(asingkan airng kulit/kepala-kisar kan)
 *Kacang Tanah - Digoreng & dikisar kering
* Udang Kering - Dikisar kering
*Bawang Merah + Bawang Putih + Halia - Dikisar basah (tp air jgn byk yea..agak2 je)

* Panaskan minyak, dan tumiskan Bawang Merah + Bawang Putih + Halia sehingga naik baunya.
pas tu masukkan lada boh / sos cili dan Udang Kering
* Masukkan air Kepala udang yang di kisar ....masukkan Telur satu persatu pas2 angkat asingkan
*Masukkan Kacang Tanah , tambahkan air Rebus kulit n kepala Udang/ Daging
* Bila mendidih masukkan Sos Tomato, garam, gula, sawi, udang ...bila udang masak siaplah

Nota: Mee diasing kn untuk mengelakkan mee terlalu kembang....
kepekatan ikut selera masing2....



No comments:

Post a Comment