Monday, 18 July 2011

LakSA Kelantan............



Bahan-bahannya :

10 Ekor Ikan Kembung
(ikan direbus dahulu dengan asam keping, kuantiti air paras2 tutup ikan tu)
10 bj Bawang Merah
5   bj Bawang Putih
1'      Halia
1 sudu serbuk Lada Hitam
2 keping Asam
2 kotak Santan
   Garam
   Gula
  Air

Cara Membuatnya :

Isi ikan dibahagi 2....
Ambil setengan isi ikan, bawang merah, bawang putih , halia . dikisar bersama
Ambil setengah lagi isi ikan ditumbuk kasar sedikit
Kisar tulang ikan bersama air rebusan ikan td dan tapis utk di ambil air nya..
Masukkan bhn kisar, santan, lada hitam, ikan tumbuk, air rebusan, garam, gula dan air kedlm periuk
Kacau2 sampai mendidih dengan api y kecil
tapi igt kena kacau selalu...

Bahan Hiasan :

Taugeh
Timun
Kacang panjang
Daun kesum
Bunga Kantan
Limau kasturi
Sambal Belacan

No comments:

Post a Comment